صفحه اصلی / مطالب و مقالات / خدمات پرستاری در منزل / کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟
کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

کاتترها وسایل پزشکی هستند که می توانند برای درمان بیماری ها یا انجام یک عمل جراحی در بدن قرار داده شوند. کاتترها برای کاربردهای خاص مانند روش های قلبی عروقی، اورولوژی، دستگاه گوارش، عصبی و عروقی و چشمی ساخته می شوند. در دنیای امروز، امکاناتی فراهم شده است تا تشخیص بیماری‌ها و درمان آنها در خانه بیمار به صورت دقیق انجام شود و برای بسیاری از بیماری‌ها نیاز نباشد که افراد به مراکز درمانی مراجعه کنند.

آنچه در این مطلب میخوانید

کاتترگذاری در منزل باعث صرفه‌جویی در وقت و هزینه بیمار می‌شود و دیگر لزومی ندارد تا افراد ساعت ‌ها در ترافیک خیابان ‌ها بمانند و در صف طولانی مطب‌ ها و بیمارستان‌ ها معطل شوند. خدمات کاتترگذاری در منزل توسط متخصصین و کادر پرستاری کارآزموده به صورت 24 ساعته در منزل انجام می شود تا در محیط کاملاً استریل از بروز هرگونه عفونت و ایراد جلوگیری شود.

کاربرد کاتتر گذاری

کاتترها در داخل رگ یا یک حفره بدن وارد می شوند. عمدتاً برای پخش مایعاتی مانند محلول های پزشکی در داخل بدن و یا برای جایگذاری یا خارج کردن ادرار یا تجهیزات پزشکی مانند استنت ها یا الکترودهای پیس میکر استفاده می شوند. از برخی کاتترها برای اندازه گیری پارامترهای فیزیولوژیکی مانند فشار خون نیز استفاده می شود.

دسته بندی انواع کاتتر ورید

طیف گسترده ای از کاتترها با توجه به استفاده آنها وجود دارد. سه نوع کاتتر اصلی عبارتند از:

سوندهای با روکش هیدروفیل

کاتترهایی که با سطحی لغزنده پوشانده شده اند که با آب فعال می شود. این امر نیاز به روان کننده جداگانه را از بین می برد و ممکن است باعث کاهش تحریک مجرای ادرار برای استفاده کنندگان مکرر سوند شود.

کاتتر چیست

قسمت های کاتتر

کاتتر لوله ای است که در انتهای آن یک یا چند دریچه برای اتصال لوله یا وارد کردن یک ابزار وجود دارد.
کاتترهایی وجود دارند که از چندین کانال داخلی یا لومن تشکیل شده اند که اجازه می دهند مایعات مختلف به طور همزمان تنها از طریق یک کاتتر تزریق شوند.
برخی کاتترها دارای یک بالن نیز هستند. پس از باد کردن، بالن، کاتتر را در محل حفره ثابت نگه می دارد. برای مثال، کاتتر فولی (سوند فولی) که توسط یک بالن باد شده در گردن مثانه نگه داشته می شود از این نوع می باشد. برای جمع آوری ادرار ، این نوع کاتتر می تواند به کیسه ادرار متصل شود.

نحوه کاتترگذاری

وارد کردن كاتتر در اكثر موارد بدون بی حسی انجام می شود. بعضی از کاتترها مستقیماً در داخل حفره قرار می گیرند، مانند کاتترهای مجاری ادراری و برخی دیگر همانند نفروستومی از راه پوست قرار داده می شوند. طول و قطر کاتتر به رگ یا حفره ای که باید به آن برسد و همچنین به سن و جنس بیمار بستگی دارد.

آمادگی های قبل از کاتتر گذاری

  1. در صورتی که از داروهای رقیق کننده خون نظیر آسپیرین، پلاویکس و وارفارین استفاده می کنید به پزشک اطلاع دهید.
  2. قبل از انجام کاتتر گذاری بهتر است استحمام نمایید.
  3. موهای ناحیه تعبیه کاتتر با ماشین اصلاح برقی تراشیده شود.
  4. نمونه خون جهت بررسی اختلالات خونریزی دهنده از شما گرفته می شود.

مراقبت های پس از کاتتر گذاری

موارد منع کارگذاری کاتتر

مجموعاً منع مطلقی برای کاتتریزاسیون وریدی وجود ندارد؛ اما در مواردی بهتر است از آن خودداری گردد:

عوارض کارگذاری کاتتر

با وجود اینکه کاتتر ها توسط بی حسی موضعی کار گذاشته می شوند و فواید زیادی نیز دارند؛ اما خطرات بسیاری هم دارند. از جمله خطرات کوتاه مدت آن می توان به تشکیل لخته و ایجاد عفونت اشاره کرد که می تواند خطرناک باشد. برای جلوگیری از این کار، پرستاران انتهای هر جلسه دیالیز کاتتر را با محلولی به نام هپارین پر می کنند. همچنین برای جلوگیری از ایجاد عفونت، انجام پانسمان استریل بسیار ضروری است.
سوراخ شدن شریان، سوراخ شدن آئورت و آمبولی هوا از دیگر خطرات و عوارض کوتاه مدت استفاده از کاتتر هستند که با رعایت دستور العمل های استفاده صحیح از ابزار و رعایت نکات استفاده از کاتتر می توان آنها را به حداقل رساند.

اگر نیازمند خدمات سونوگرافی هستید، می توانید برای انجام سونوگرافی در منزل با شماره های درج شده در همین صفحه تماس حاصل فرمایید.


تلفن : 09399545088

نظرات کاربران درباره این مطلب :وحید جلالی [ 1402-08-23 ]
آیا نصب کانتر در منزل امکان پذیر هست یا باید حتما به بیمارستان و مراکز درمانی مراجعه کرد ؟

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
ارتباط با موسسه امید - خدمات پزشکی در منزل
درمان آرتروز زانو با پی آر پیدرمان آرتروز زانو با پی آر پی
تاریخ انتشار : 1403-03-17
با انواع سرطان اشنا شویدبا انواع سرطان اشنا شوید
تاریخ انتشار : 1402-09-30